ΠΟΠ Ρομπολα Κεφαλληνιας

Η ζώνη ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ποικιλία συμμετέχει με το όνομά της στους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μίας περιοχής και η μοναδική, που αυτό συμβαίνει για ξηρούς οίνους. Ένα γεγονός που αποδεικνύει την αποκλειστική σχέση της ποικιλίας με την περιοχή της Κεφαλονιάς. Εδώ, στην πατρίδα της η Ρομπόλα, καλλιεργείται κυρίως στις ημιορεινές πλαγιές του όρους Αίνου, όπου τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά, χαλικώδη και άγονα. Εξού και η φράση «Vino di Sasso» που σημαίνει «το κρασί της πέτρας» όπως την ονόμαζαν οι Ιταλοί κατακτητές και τη συνοδεύει μέχρι και σήμερα. 

Η ποικιλία Ρομπόλα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αμπελουργικής ιστορίας της περιοχής. Το όνομα της ποικιλίας έχει καταγραφεί για πρώτη φορά το 1520 σε έγγραφο απογραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας και καλλιεργείται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Στα ορεινά αμπελοτόπια του Αίνου, υπάρχουν ακόμα αυτόριζα φυτά μεγάλης ηλικίας. 

Η ποικιλία Ρομπόλα είναι άψογα προσαρμοσμένη στο οικοσύστημα της περιοχής. Η ευαισθησία της στην ξηρασία, καλύπτεται από τις έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν στην περιοχή (κατά μέσο όρο 1200 mm ετησίως). Ωστόσο τα ξηρά καλοκαίρια, διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανσή της, δεδομένης της ευαισθησίας της σε ασθένειες. Η ζέστη και η ηλιοφάνεια της ημέρας προωθούν την ανάπτυξη των αρωματικών συστατικών της, ενώ η θαλάσσια αύρα και το δροσερό αεράκι που κατεβαίνει από τις ψηλές κορφές του Αίνου κατά τις νυχτερινές ώρες, συγκρατούν την εξέλιξη διατηρώντας τη φινέτσα και τη δροσερή οξύτητα, που χαρακτηρίζει τους οίνους ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας.

Στη ζώνη παράγονται μόνο λευκοί ξηροί οίνοι, με την μέθοδο της κλασσικής λευκής οινοποίησης και με έλεγχο της θερμοκρασίας της ζύμωσης. Οι ενδείξεις «Επιλεγμένος» και «Ειδικά Επιλεγμένος» αφορούν την παλαίωση σε βαρέλι, κατά 6 και 12 μήνες αντίστοιχα. Οι χαρακτηριστικοί οίνοι ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας, διακρίνονται για το ανοιχτό λεμονί χρώμα τους, την ήπια αρωματική ένταση εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και πυρηνόκαρπων, το μέτριο αλκοόλ, το κομψό σώμα, την τραγανή οξύτητα και την υπέροχη ορυκτότητα στη μύτη και στην μακριά τους επίγευση.


Εξερευνήστε περισσότερα

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30